Engelsk Cocker Spaniel, i daglig tale kaldet Cocker, er en glad, kærlig og hengiven hund med overstrømmende livsglæde, som bl.a. kommer til udtryk ved den evigt logrende hale.

Med sine lange ører, silkebløde pels, og smukke mørke øjne, er Cockeren en meget smuk hund.

Og så er den en af de hunderacer, som findes i flest farvevarianter, hvis ikke den mest varierende.

Den er nemt at omgås, og lader sig fint opdrage. Det gælder både hun- og hanhunde.

Cockeren er fra naturens side en intelligent hund, som udviser stor hengivenhed overfor sin fører. Den har et blidt temperament, hvilket gør den let dresserbar. Jo før man begynder på dette jo bedre. Det er et must, at opdrage/dressere sin hund, i hvilket regi er dog mindre betydningsfuldt, blot man får startet relativt tidligt, og benytter den rette metode. Her hjælper nemlig ingen "kæft-trit-og-retning". Cockeren kræver motivationstræning, og derved kan man, med en glad og tilfreds hund, nå meget langt. Af motivationsmetoder, som vil kunne tilfredsstille Cockeren, er f.eks. spor- jagt- og lydighedstræning, samt agility.

Cockeren er en jagthund, men de fleste mennesker anskaffer den som familiehund, og her gør den sig formidabelt. Den er især meget blid og tålmodig overfor børn. 

Alt efter ens temperament, har hunden adgang til sofa, lænestol etc. Cockeren er meget kontaktsøgende og elsker at ligge på skødet. Dens størrelse gør, at den er nem at have i hjemmet, eller med på ferie etc. 

Får den muligheden, er den meget magelig, ikke af forveksle med doven, hvilket absolut ikke er tilfældet. Den elsker at blive aktiveret. Få hunde, finder så megen glæde, som Cockeren, ved bare at få lov "at løbe".

Den arbejder fra naturens side meget med sin næse, og derfor er det rigtig godt, at lade den få små sporopgaver, som vil virke meget stimulerende på den. Det kan sagtens laves i haven, blot man har lidt fantasi. Men selvfølgelig er et større område at foretrække, hvis muligt.

Trods sit blide væsen, er Cockeren en fremragende fuldblods jagthund, som er meget robust.

Den afsøger et terræn med stor entusiasme og jagtlyst. Den er modig i terrænet, og en meget fin vandhund. Sin størrelse taget i betragtning, er der naturligvis grænser for hvor, og hvilket vildt, den kan apportere, men harer, vandfugle og fasaner klarer den uddannede hund sagtens.

Cockeren gør sig endvidere bemærket, som bl.a. Schweisshund, og narkohund.

Pelsen kræver noget pleje. En gang om ugen skal den gennemredes. Den skal bades efter behov, som alle andre hunde. Den skal trimmes 3-4 gange om året. Dette kan man få gjort hos en professionel, eller man kan tage på kursus, og lære det. Benyttes en professionel, er det meget vigtigt, at man sikrer sig, der er tale om en person, som virkelig kender til pleje af Cockeren's pels. I modsat fald, risikerer man, at hundens pels bliver ødelagt for evigt.

Det er faktisk meget givende, i forholdet mellem hund og ejer, selv at stå for sin Cockers pelspleje m.m.

 

Ønskes mere viden omkring de officielle krav til racen, kan det bl.a. findes på Spaniel Klubbens hjemmeside. Link til denne findes under "Links".